Zakažite sastanak

Zakažite sastanak





    -

    +

    Svrha sastanka





    * Odaberite vreme sastanka između 10-18h

    Kako uključiti Wabi-Sabi filozofiju u svoj dom?

    21.05.2019. / 0 Komentara

    Dom, udobno mesto u kojem se možemo opustiti i pobeći od svega negativnog što nas okružuje. To znači da bi dekor u domu trebalo da stvori ambijent u kojem se osećamo opušteno i mirno. A kada pogledamo sve trendove u dizajna koji trenutno popunjavaju stranice časopisa za dizajn enterijera, možda je Wabi-Sabi filozofija ona koja najviše odlikuje unutrašnjim mirom i harmonijom. Bez sumnje, jedna je i od najprimerenijih kada je uređenje doma u pitanju, ali zahteva razmišljanje. U nastavku donosimo nekoliko saveta i ideja kako uvesti Wabi-Sabi u dom.

    Šta je u stvari Wabi-Sabi filozofija

    Wabi-Sabi je japanska estetika koja je izvedena iz budističkog učenja i njegova interpretacija onoga što znači postojati. Ona je nasuprot svemu prema čemu moderan svet teži. Ona je nasuprot savršenim linijama, oblicima, bojama. Ona slavi nesavršenosti, slavi neravnine, organske materijale… U dizajnu enterijera ona podrazumeva sve stvari koje unosimo u naš dom, njihovo uređenje i, možda najvažnije, kako te nesavršenosti mogu da pomognu stvaranju osećaja smirenosti.

    wabi-sabi-1

    Izvor: Futuroom

    Wabi-Sabi principi

    Pre svega, treba da zapamtite da je Wabi-Sabi način života, filozofija življenja i da ne postoje bilo kakva specifična pravila – Bez obzira na to šta Vam govore. Najvažniji aspekt je poštovanje prirode, materijala i životne sredine. To znači da se ostavlja mogućnost pravljenja namernih greški. U prevodu, red treba da vlada, ali ne opsesivno; ključevi mogu da imaju posudu u kojoj se odlažu, ali odaberite sami mesto gde će oni da stoje, časopisi se mogu skupljati u stalak pored stolića, ali i ne moraju, umetnički radovi se grupišu na zidu kako bi postavili novu celokupnu kompoziciju, ali smislite je sami i slično.

    wabi-sabi-2

    Izvor: Scjrenovation

    Wabi-Sabi u minimalizmu

    U okviru minimalizma ova filozofija bavi se korisnošću i autentičnošću, tako da samo stvari koje su stvarno potrebne pripadaju određenom prostoru. Takve stvari treba da budu napravljene da traju. U stvari, Wabi-Sabi vezuje emocije sa predmetima i stvarima koje nas okružuju. Ali, emocije koje se odnose na opuštanje i smirenost, što je u potpunoj suprotnosti od dizajnerskog nameštaja i predmeta, skupih umetničkih dela. U stvari, dovesti odnos skupih, materijalnih stvari sa zanatski napravljenim delima, komadima nameštaja i prirodom su ravnoteža i harmonija koju svako od nas traži i koja predstavlja pravu Wabi-Sabi filozofiju u domu.

    wabi-sabi-3
    Izvor: Thetruehouse

    Wabi-Sabi u nameštaju i umetničkim delima

    U srži, filozofija je radikalna, gotovo antikapitalistička i bavi se samo odnosom okoline i njenog uticaja na naše blagostanje. Pošto je uvažavanje Majke Prirode toliko centralizovano u ovom načinu razmišljanja, elementi nameštaja koje koristimo za opremanje doma treba da budu održiva, na primer birati drvo koje ne zahteva grube lakove, tekstil koji se prirodno tretira, pribor koji ispunjava funkciju i nije samo dekorativan i slično.

    httpswww-instagram

    Izvor: Thetruehouse

    Zelena Wabi-Sabi

    Ova filozofija podržava korištenje biljaka pa su drveća i cveća odlično mesto za početak. Što više to bolje. Idealno bi bilo i da se grupišu i drže iznad/ispod prozora, na stolu, unutar kupatila… Ručno izrađena keramička ili staklena vaza savršene su posude za njih.

    Keep calm and Wabi-Sabi

    Tišina, u bukvalnom smislu još jedan je važan aspekt Wabi-Sabi filozofije, a da bi bili u skladu sa svojim mislima, sa svojim okruženjem, pa i samim univerzumom, potreban je određen stepen tišine. Pa što je mekši nameštaj u prostoriji to će akustičniji učinak biti. Tišina u spavaćoj sobi, na primer, ne samo da će pomoći da se postigne idealna noćni san, već će stvoriti prostor za meditaciju i obnovu, za pažljivost, brigu i ljubav – Koja je sama srž Wabi-Sabi filozofije.

    Podeli

    Ostavi komentar